2009 boekbespreking voor Sobat: 'Pasar Malam' Op schoot - pagina 1

De Sobat vroeg schrijfster Jill Stolk een reactie te geven op de 'De Pasar Malam van Tong Tong, een Indische onderneming' van Florine Koning, dat 19 mei 2009 tijdens de Tong Tong Fair in opbouw, werd gepresenteerd.

 


Burgemeester Jozius van Aartsen bekijkt het boek

 

Historicus Florine Koning bezoekt in 2000 voor het eerst de Pasar Malam Besar in Den Haag en het blijft niet bij die ene keer. Tussen 2000 en 2008 is zij 96 dagen lang te vinden in de 'Indische stad', ziet en voelt er het intense leven en wordt nieuwsgierig naar het ontstaan van dit alles. Haar aanvraag bij Stichting Het Gebaar om de geschiedenis van de Pasar Malam Besar op te mogen tekenen, wordt gehonoreerd en de auteur gaat aan de slag. Het resultaat, binnen vier jaar tot stand gekomen, is een kloek boekwerk geworden, waarmee Koning laat zien dat ze de 'Pasar' heeft weten te verinnelijken. De Indische stad, de plaats die twaalf dagen per jaar echt bestaat, niet uit het gras verrezen maar in vijftien dagen degelijk opgebouwd, met de sfeer die je nooit precies met woorden uit kan leggen maar zelf moet voelen; deze sfeer is terug te vinden binnen de omslagen van De Pasar Malam Tong Tong, een Indische onderneming. Van de 'Pasar' live naar levensecht op papier!

 

Wie het boek openslaat waant zich, gesteund door het grote formaat van de foto's, weer onder de bezoekers van de Pasar. Fotograaf Rogier Boon bijvoorbeeld zet de lezer zo vlakbij het zittende, kijkende en pratende publiek dat de eerste rijen zowat aanraakbaar zijn, dat je er zo goed als naast zit.

 

ondernemingslust

Voor wie de foto, geschonken door Thea Lans, van Tjalie Robinson en Mary Brückel-Beiten samen met haar kookploeg ziet, is het zonneklaar; wat een energie en ondernemingslust straalt het duo 'Tjalie en Mary' uit. Tjalie Roblnson. Indisch schrijver, journalist en polemist, hoofdredacteur van het Indisch blad Tong-Tong, het blad waarmee hij de Indische Nederlanders een riem onder het hart wil steken, heeft een Indische Kring voor ogen die Indische kunst op het programma heeft staan. Daar had je het gedonder. Hollandse kunst en Indonesische kunst, dat was klare taal, maar bestond er buiten de Indische literatuur, met schrijvers als Maria Dermoût, Louis Couperus, Vincent Mahieu (schrijversnaam van Tjalie Robinson), Margaretha Ferguson, Johan Fabricius, Hein Buitenweg, Rob Nieuwenhuys en Leo Vroman wel zoiets als 'Indische kunst'?

 

En welke financiële middelen staan de Kring ter beschikking? Vooralsnog geen enkele! Mary Brückel-Beiten die al landelijke bekendheid geniet door haar Indische kooklessen komt met een oplossing: 'Laten we een pasar malam organiseren!' roept ze uit.

 

 

↑ top