studiereis 'Bronnen van yoga' in Noord-India

Wat heeft de yoga studiereis mij gebracht?

Na veertig jaar yoga in Nederland, werd het hoog tijd om te zien of de authentieke waarden van de yoga in het land van de bron, India, te vinden zijn.

Wat zijn die authentieke waarden? Het gaat om gezondheid van lichaam en geest, om het evenwicht bewaren in het leven van alledag en ook bij minder makkelijke situaties die in ieders leven een rol spelen.

Yogadocente Mãtaji, in de ashram Parmarth Niketan te Rishikesh, een vriendelijke, wijze vrouw, soepel en oersterk door de yoga oefeningen, zong om 6:30 uur in de ochtend mantra's voor onze groep, met een stem die oprechtheid en zuiverheid wakker maakt. Tijdens de oefeningen werden we geinspireerd door haar tempo en haar humor. Haar eenvoudige oranje gewaad hinderde haar niet in het minst bij de uitvoering van de asana's. En wat een waarnemingsvermogen. Ze zag alles.

Dr. Prakash Matur reisde 750 kilometer om onze groep les te geven. Een man met een baan in de burgermaatschappij, die regelmatig mediteert in de Himalaya. Op een eiland in de Ganges, bij zonsopgang, stimuleerde hij ons de partikeltjes van de 'nieuwe' zon als het ware op te slurpen en zo nieuwe energie op te doen. Al eeuwen wordt deze oefening uitgevoerd. Hij gaf ons een wervelende les, in een levendig tempo, vol variaties en doorspekt met humor. Het was verbazingwekkend hoe deze docent, in nette pantalon en overhemd gekleed, alle asana's (oefeningen) kon uitvoeren. Ook bij hem staan bescheidenheid en vakkennis hoog in het vaandel; ook zijn scherpe observatievermogen valt op.

De yogareis heeft mij in ieder geval gebracht dat ik gerustgesteld kan zijn over mijn eigen lessen, waarin dezelfde waarden een rol spelen. Ik ben op het goede spoor en voel me als altijd uitgedaagd om variaties en nieuwe vormen te combineren met de vertrouwde, klassieke hatha yogapatronen.

Een aantal foto's van mijn studiereis


Rishikesh, in de ashram Parmarth Niketan: bij docente Mãtaji, een oersterke persoonlijkheid, volgden we prānāyāma, yoga, filosofie en Vedisch chanten.

Steenzitten aan de Ganges in de Himalaya.

Benares-Sarnath: de plaats waar Boeddha voor het eerst predikte en pelgrims in het wit rond de stupa lopen.

Aarti-ritueel aan de kade.
 

Zijdefabriek in Varanasi.
Oefening voor twee in de ashram.

Varanasi, op de oostelijke oever van de Ganges bij zonsopgang: van dr. Prakash Mathur, 'allesweter' en humorist, kregen we yoga en prānāyāma.
Kijkje in de ashram.

Zijdefabriek in Varanasi.Devaprayag - Ward 11 Voor de eerste keer de Ganges overgevaren.
 

↑ top